Wat gaat 2018 jou brengen?

Een nieuw jaar, vol beloftes. Lege pagina’s in je agenda, volop blanco opties in je telefoon.

Hoe zullen de dagen van 2018 zich gaan vullen? Wat ga je beleven, ervaren, ontdekken?

2018 is misschien het jaar dat je gaat trouwen. Of wordt gevraagd. Heb je de ware nog niet ontmoet? Dan kan dit wel eens het jaar zijn dat je je grote liefde tegenkomt. Of juist ieder je eigen weg gaat.

Wie weet is het wel het jaar van nieuwe kansen, of een tweede kans met diegene met wie je onenigheid had. Het jaar dat je een nieuwe rol krijgt – omdat je papa of mama wordt, oom of tante.

Of zal je afscheid moeten nemen, van iemand die je lief is, of van een vurige wens die je los moet laten… Wie weet ga je op verkenning in een land waar je nog nooit geweest bent, of neemt je toekomst een geheel andere, onverwachte wending. Kijk maar eens hoe personage Pia uit de korte film ‘A Single Life’ dat ervaart – allemaal in één dag!

 

 

Het zou zomaar eens kunnen gebeuren – het leven kan je nogal eens verrassen. Je horoscoop lezen kan best spannend zijn, maar geeft geen enkele garantie op de afloop. Die ontdek je zelf, iedere dag opnieuw.

Wat als je het eens omdraait? Wat heb JIJ 2018 te brengen?

Met goede voornemens geef je al richting aan je leven. Tenminste, als je ze ook echt weet vol te houden… Zelf vind ik het fijn om met een thema het nieuwe jaar in te gaan. Zo’n woord waar je van ‘aan’ gaat, waar je warm voor loopt, blij van wordt.

Dit jaar draait voor mij om het thema LICHT.

Jaarthema LICHT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo’n jaarthema werkt als een soort bril; een bewuste blik waarmee je naar je plannen kijkt, je acties, maar ook de keuzes die je maakt: wat past er bij je thema, en wat juist niet? Een thema kiezen – en daar naar handelen – geeft richting en daardoor ook rake resultaten.

Hierbij handige tips voor het kiezen van én meeste halen uit je jaarthema:

  • kies een woord dat je motiveert, waar je energie van krijgt
  • kun je het woord toepassen op meerdere vlakken in je leven, zakelijk én privé?
  • realiseer je dat je thema ook letterlijk energie kan creëren; bij ‘groei’ ga je wellicht zelf ook groeien in gewicht, terwijl je juist andere voornemens had…
  • formuleer je thema als een resultaat; bijvoorbeeld overvloed (in plaats van ‘rijk worden’)
  • bepaal wat dat thema inhoudt voor jou; wat versta jij onder bijvoorbeeld overvloed, hoe ziet dat er voor je uit? Maak het zo helder en concreet mogelijk
  • dit kun je visueel versterken met een vision board; pak oude tijdschriften erbij, scheur alles uit wat voor jouw gevoel past bij je thema, plak dat op een bord en hang het goed zichtbaar op
  • je kunt je thema ook mooi vormgeven en als afbeelding op je desktop en telefoon plaatsen; een goede dagelijkse reminder
  • Deel je thema met de mensen om je heen; ze kunnen je ondersteunen, meedenken en zelfs verder op weg helpen

Bij deze dus mijn jaarthema. Licht. In letterlijke zin, van meer naar buiten toe, meer ruimte in huis (uitmesten die boel!), tot ’n lichter lijf. En figuurlijk; in het licht gaan staan, uiten wat ik te brengen heb, anderen in het licht van de liefde zetten met prachtige persoonlijke ceremonies. En, dat vooral, lichtheid en ontspanning. Prestatie is prima, als het met net zoveel plezier samen gaat.

En jij? Welk licht laat jij op 2018 schijnen? Welke focus ga jij brengen in dit nieuwe jaar? Wat wordt jouw jaarthema? Ben heel benieuwd, deel het in de reacties hieronder!

Categories: Bewust leven, Inspiratie, Rituelen | Tags: , , , , , , , , | 8 Comments

Heb het leven lief

Samen zelf pizza makenLevenskunst? Dat is een term waarmee filosoof Jan Warndorff weinig mee op heeft. Alsof het alleen maar draait om mooie en leuke dingen doen. In een NRC- interview vertelt hij dat het volgens hem meer gaat om liefhebben: een manier om je te verhouden tot het leven, waarbij je probeert van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden.

Een inspirerend stuk dat de radartjes in je hoofd doet draaien… Lees hier het hele artikel.

 

Ik ben benieuwd: hoe heb jij het leven lief? Deel het hieronder!

En ik, hoe leef ik liefde? Door het gewone bijzonder proberen te maken. Zoals dit weekend, samen met m’n gezin, zelf pizza maken. Mmm…

Categories: Geen categorie, Inspiratie, Vieren | Tags: , , , , | Leave a comment

Trouwen in Media Markt? Ik ben toch niet gek!

Voor de ‘ja ik wil’-valentijnactie hielp Media Markt een heel lief koppel met een geheel verzorgde bruiloft. Op zich is dat al speciaal, maar het feit dat de bruidegom in spé van nog van niets wist maakte het helemaal bijzonder. Albert gaf zich over aan de liefde en zei “ja” om op datzelfde moment met zijn Hanneke te trouwen, midden in de winkel. Te gek om hun trouwambtenaar te mogen zijn!

Categories: Geen categorie, Huwelijk, Vieren | Tags: , , , , , | Leave a comment

Welkruid

Welkruid

Samen op het zijterras, in de zon, genietend van een heerlijk geurende latte macchiato…. Dat was het droombeeld dat we voor ogen hadden, toen het allemaal begon. Een heftige tijd gingen we in, van diagnose naar de grote vraag: is het behandelbaar? Read more »

Categories: Geen categorie, Herbevestiging, Inspiratie, Rituelen, Vieren | 8 Comments

Verfrissend 2014

Graag wens ik jou én iedereen die je lief is, een heel verfrissend 2014 toe!

Categories: Geen categorie | Leave a comment

Wereldlichtjesdag Castricum

Kaarsen brandenHerdenkingsavond zondag 8 december: verweven in je leven

In Castricum, Noord-Holland, wordt de Wereldlichtjesdag-herdenking gehouden op Begraafplaats Onderlangs. Iedereen die een overleden kind wil herdenken is welkom: (groot)ouders, broer, zus, familie, vrienden…  Door samen stil te staan –bij alles wat er is – voel je dat je niet alleen bent met je verdriet. Met de wereldwijd brandende kaarsen brengen we gezamenlijk wat licht in het donker van gemis.

Het herdenkingsthema is ‘Verweven in je leven’. Dit wordt als rode draad door de herdenking heen verwerkt, compleet met mooie verhalen, live gezongen liedjes en een mooi ritueel voor jong & oud.

Graag tot ziens op zondag 8 december, samen maken we er een hartverwarmende avond van! Read more »

Categories: Afscheid, Herdenken, Rituelen | Tags: , , , , , , , | Leave a comment

Verbinding van hand tot hand

Allerzielen_Herdacht_SConcurrenten? Concullega’s? Nee, als collega’s slaan wij de handen ineen. Hoe fijn is het, om als ritueelbegeleiders samen je vak uit te dragen. Om samen nog meer licht te kunnen brengen, in het donker van gemis… Wees allen welkom op woensdag 6 november, tijdens onze gezamenlijke herdenking op Castricum Allerzielen! Read more »

Categories: Afscheid, Geen categorie, Herdenken, Rituelen | Tags: , , , , , , , | Leave a comment

Emotionele achtbaan

Van gelukzalig glimlachen naar grote schrik, van tranen van teleurstelling tot levendige lol… Het was een flink emotionele achtbaan zaterdag.

Vol verwachting kwamen we aan op eiland De Woude, waar we – om ons tienjarig jubileum te vieren – ons huwelijk zouden herbevestigen. Het weer was minder goed dan gehoopt, maar we waren vastbesloten er een warm feest van te maken. Vastbesloten ons opnieuw te verbinden met elkaar, zoals we in 2003 beloofden élke dag voor elkaar te kiezen. Read more »

Categories: Herbevestiging, Huwelijk, Vieren | Tags: , , , , | 4 Comments

Ritueelbegeleider? Nooit van gehoord

“De uitvaartondernemer stelde voor dat we er iemand bij konden vragen, een ritueelbegeleider. Ik had er nog nooit van gehoord.”

Zo vertellen de ouders van Suzan, die afscheid moesten nemen van hun jonge dochter. Net als hen zijn veel nabestaanden zoekende. Hoe druk je uit hoe bijzonder je dierbare was, hoeveel diegene voor je heeft betekend? Hoe geef je dat vorm in de uitvaartdienst? Daar kan de ritueelbegeleider de familie bij ondersteunen.

Hoewel de behoefte aan zingeving en persoonlijk afscheid nemen groeit, is het vak ritueelbegeleider nog relatief onbekend. Ook het woord zelf roept weleens vreemde associaties op. Maar ik kan je verzekeren: het vak is allesbehalve zweverig.

Read more »

Categories: Afscheid, Herdenken, Rituelen | Leave a comment

Strange duck in the bite

Twist your tongue baby!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik Engelse les kreeg. Toch is die mooie taal nog niet naar mijn tenen weggezakt. Mijn passieve Engels is prima: films, tv-series kijken zonder subtitles, verstaan kan ik het allemaal. Zelfs het crimejargon van CSI á la TOD* kan ik ondertussen moeiteloos volgen (al zegt dat meer over het aantal afleveringen dat ik ondertussen heb gezien). Het actieve Engels is een ander verhaal.
Read more »

Categories: Geen categorie, Huwelijk, Inspiratie | Tags: , , , , | Leave a comment