Moet je de bruiloft verplaatsen, als je al trouwplannen had? En als je trouwt, hoeveel mensen mogen daar dan bij zijn? Hoe moet dat nu met alles dat je al hebt geregeld voor jullie trouwdag?

Als celebrant (trouwambtenaar & ceremoniespreker) trouw ik het allerliefste het hele jaar door, maar het kan zijn dat huwelijken niet door kunnen gaan in deze onzekere tijden. Of in ieder geval niet zoals je daar als bruidspaar van droomde…

Ik help je graag op weg met drie trouwscenario’s waaruit je kunt kiezen.

Kunnen huwelijken doorgaan vanwege Corona?
“Hou vol, we moeten hier met elkaar doorheen” hoor ik Mark Rutte zeggen tijdens de persconferentie rondom het COVID-19 virus. Allerlei zaken worden besproken, van regels voor binnen & buiten tot de versoepeling van het maximaal aantal mensen dat bij elkaar mag komen. En ja; er mag weer worden getrouwd met (meer) gasten erbij!

Coronamaatregelen voor bruiloften
Bruiloften vallen niet onder evenementen die een vergunning nodig hebben. Wel is het zo dat de regels voor bijeenkomsten gelden: bij een binnen-bruiloft mogen geldt een maximum van 100 gasten (exclusief medewerkers van de trouwlocatie). Trouwen jullie buiten, dan mogen maximaal 250 gasten erbij zijn.

Willen jullie meer gasten uitnodigen? Zowel binnen als buiten mogen meer mensen bij elkaar zijn, maar alleen als je gereserveerde plekken hebt geregeld en iedereen een gezondheidscheck krijgt. Sowieso geldt in alle gevallen dat de 1,5 meter onderlinge afstand moet worden aangehouden (met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden). Kijk dus goed naar jullie aantal gewenste gasten versus de beschikbare ruimte in jullie trouwlocatie.

Veiligheidsmaatregelen bij de huwelijksvoltrekking
De 1,5 meter-afstand-regel is direct van invloed op de opstelling van de trouwceremonie. Bepaal vooraf hoeveel ruimte jullie nodig hebben. Het is handig om een overzicht te maken van het aantal personen per huishouden; deze gasten mogen wel bij elkaar zitten, net als jullie als bruidspaar natuurlijk. Daarna kun je samen met jullie contactpersoon van de trouwlocatie overleggen wat de beste indeling is; alle stoelen ruim uit elkaar geplaatst voor een rustig beeld, of toch ‘eilandjes’ van gezinsleden en stelletjes bij elkaar?

TIP: 
Kijk op ook de websites van de Rijksoverheid, het RIVM en The Perfect Wedding voor de meest recente ontwikkelingen.

Hoe kunnen gasten je feliciteren op de bruiloft?
Drie zoenen op de wang, een warme knuffel, klap op de schouder; dat zit er helaas niet in. Voor het feliciteren zul je een creatief alternatief moeten verzinnen. Dat trouwens net zo leuk kan zijn! Je kunt met alle bruiloftsgasten hetzelfde teken afspreken, dat creëert gelijk een gevoel van verbinding samen.

Denk aan het maken van een hartje met je handen, je hand op je hart of een ‘safe five’ (high five op veilige afstand). Gasten kunnen ook (ruim uit elkaar) samen een erehaag vormen. Terwijl jullie er als bruidspaar doorheen lopen, strooien zij rijst/confetti/lavendel, branden een sterretje of blazen jullie bellen toe. 

Hoe zit dat met dansen op je trouwfeest?
Maar dansen… dat is nog wel een ‘dingetje’. Hier is nog veel onduidelijkheid over. Het RIVM heeft aangegeven: “Dansen op een bruiloft mag, ook binnen. Belangrijk is alleen dat iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden. Uiteraard kunnen het bruidspaar en andere bij elkaar horende gasten wel dichter op elkaar dansen.”

Omdat hier (nog) geen officieel statement over is gedaan, hanteren sommige gemeenten een ander beleid. Het kan zijn dat dansen niet is toegestaan. Informeer daarom goed naar de plaatselijke regels bij de gemeente. Vraag het voor de zekerheid ook na bij jullie trouwlocatie. Zij worden namelijk verantwoordelijk gehouden voor het handhaven van de 1,5 meter afstand. En dat is best een uitdaging als je enthousiast aan het swingen bent…

Laat je de bruiloft doorgaan vanwege Corona?
Met wat flexibiliteit en creativiteit is voor veel beperkingen een oplossing te vinden. En tegelijk heb je zó lang uitgekeken naar jullie bruiloft. Het kan zijn dat je jullie trouwdag heel anders voor je ziet… dus staan jullie voor het grote dilemma; laat je de bruiloft doorgaan op de oorspronkelijke datum?

Bij die belangrijke beslissing kun je samen deze scenario’s overwegen:

1. De bruiloft verplaatsen

Go/no-go
Overleg met jullie trouwteam (betrokken leveranciers) wat de uiterste datum is om te bepalen of jullie trouwdag nog door kan gaan. Stem dit vooral af met de leveranciers die aanwezig zijn op de bruiloft zelf, zoals jullie weddingplanner, trouwlocatie, trouwambtenaar, video-/fotograaf, trouwvervoer etc. Denk ook aan leveranciers die (verse) inkopen moeten doen voor hun producten, zoals bloemen en de taart.

Gaat het meer kosten?
Informeer ook of er meerkosten in rekening worden gebracht bij verplaatsing van jullie bruiloft. Dit is bij iedere leverancier anders geregeld, al denken ze graag met jullie mee. Vraag of er verschil zit in het verplaatsen binnen dit jaar (bijvoorbeeld najaar/winter 2020), of naar volgend jaar.

Toeslag hoogseizoen
Soms geldt een toeslag als de bruiloft wordt verplaatst naar het hoogseizoen van 2021. Hierdoor kunnen trouwleveranciers het voortbestaan van hun bedrijf beter garanderen. Neem bijvoorbeeld een fotograaf die jullie trouwfoto’s zou maken in 2020. Deze kan geen ander huwelijk fotograferen op jullie nieuwe datum in 2021. Een toeslag helpt dit omzetverlies enigszins te dekken en de diensten te kunnen blijven leveren aan bruidsparen.

Hebben jullie een trouwverzekering?
Sinds de Corona-crisis is uitgeroepen tot een pandemie valt dit onder de noemer natuurramp. De kans op uitkering door de verzekering is daardoor vrijwel nihil. Trouwens, het kan wel verstandig zijn om evengoed een trouwverzekering af te sluiten. Zo kun je (deels) het risico afdekken, mocht een trouwleverancier onverhoopt niet meer kunnen leveren. Vraag de voorwaarden goed na bij de verzekeringsmaatschappij. 

 “Corona, you may beat our wedding day, but our love is here to stay”

Jullie nieuwe trouwdag
Hebben jullie de knoop doorgehakt? Kies dan een nieuwe datum. Door een andere dag dan een vrijdag of zaterdag te kiezen, verhoog je de kansen op beschikbaarheid van het hele trouwteam. De ‘wedding wednesday’ is bijvoorbeeld in opkomst. Dat is makkelijk te verlengen naar vier dagen vrij. Of wat dacht je van ‘s avonds trouwen?

Change the date
Als de nieuwe datum is geprikt, stuur dan een ‘change the date’ bericht naar al jullie gasten. Dit kan een mooie kaart zijn in de stijl van jullie trouwkaart, of een digitale uitnodiging. Of verras je gasten met een mooie video:

TIP:
Ook een winterbruiloft kan superromantisch zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van trouwen in de buitenlandse sneeuw?

Voordelen verplaatsen:

Het geeft meer duidelijkheid & rust te weten dat jullie bruiloft doorgaat, zij het dan later. Maak van jullie oorspronkelijke trouwdag een speciale ‘date night’; proost vooral ook even met elkaar, op naar een fantastische bruiloft!

Nadelen verplaatsen:

Mogelijke meerkosten, misschien zijn niet al jullie trouwleveranciers beschikbaar, kans dat je op de nieuwe datum evengoed 1,5 meter afstand moet houden. En… je moet langer wachten op de dag waar je al zo naar uitkijkt.

2. De bruiloft anders invullen

Intiem trouwen
Je wordt gek van al die onzekerheid… niemand weet hoe dit zich ontwikkelt, hoe lang gaat dit nog allemaal duren? Sommige bruidsparen trekken die de stress niet langer. Daarom besluiten ze het roer om te gooien door terug te schalen. Van groots naar intiem trouwen, met een beperkt aantal gasten die daarbij aanwezig mogen zijn. Op veilige afstand, maar dat geeft ook weer een sterk verhaal voor later, toch?

TIP: 
Je kunt kiezen om de huwelijksvoltrekking te laten live streamen, zodat gasten thuis de plechtigheid kunnen volgen. Kijk maar eens hoe dit stel dat aanpakte:

Laat een bruiloftsfilm maken
Je kunt een freelance videograaf inhuren om – samen met jullie celebrant als interviewer – een film te maken waarin jullie vertellen over elkaar en jullie liefdesverhaal. De videograaf maakt daar een mooie film van, waar je nog jaren met plezier naar terugkijkt. Dit kan ook goed worden gecombineerd met de live stream tijdens de ceremonie. Zo verklaar je elkaar de liefde op beeld en zijn familie & vrienden er toch ook een beetje bij.

 Zoals bij dit Amerikaanse bruidspaar, dat ervoor koos om thuis te trouwen:

Kleiner vieren
In plaats van een feest, ga je voor een lekkere lunch of diner thuis (steun de lokale cateraar). Denk ook eens aan een heerlijke bruidstaart als dessert. Ook al vier je het kleiner, dat gelukkige gevoel blijft groots.

“Waarom wachten als het nu kan?

Gezondheid & liefde, dat is waar het om draait

Voordelen anders invullen

Je hoeft niet langer te wachten op jullie trouwdag, dit gaat gebeuren!

Nadelen anders invullen

Mogelijke annuleringskosten bij trouwleveranciers, geen feest met al je dierbaren.

3. De bruiloft verdelen

Waarom of/of?
Ja, je kunt alle plannen verplaatsen. Of je plannen aanpassen. Maar er is ook een gulden middenweg: je bruiloft verdelen. Verdelen, hoe dan? Door op je oorspronkelijke trouwdag intiem te trouwen voor de wet. Om dan dat later groots te vieren, met alles erop en eraan. Zoals je daarvan droomde. En-en dus.

Eerst wettelijk trouwen
Maak een afspraak bij de gemeente voor jullie huwelijksvoltrekking. Doe dit zo snel mogelijk, want meer bruidsparen kiezen ervoor om hun bruiloft te verdelen. Hebben jullie al eerder melding gedaan van je huwelijk? Dan pas je waar nodig de trouwlocatie aan; geen horeca, wel het gemeentehuis. Of thuis, als de gemeente dat toestaat. Is de datum voor jullie minder van belang, informeer dan naar de tarieven voor verschillende soorten trouwceremonies & dagen.

TIP: 
Je kunt in elke Nederlandse gemeente trouwen, dus jullie wettelijk huwelijk kan (bij beschikbaarheid) ook in een andere plaats. Bijvoorbeeld waar jullie elkaar hebben ontmoet?

“Nu zeggen we ja voor de wet, om dat later te vieren met iedereen die ons lief is!”

Groots vieren
Als de veiligheidsmaatregelen zijn versoepeld, plan je dat geweldige feest dat je oorspronkelijk van plan was. Natuurlijk kun je dan eindelijk (weer) jullie trouwoutfits aan trekken, helemaal het bruidspaar! Nog mooier: start je feest met een liefdesceremonie. Dit wordt ook wel ceremonieel trouwen genoemd.

Ceremonieel trouwen
Je trouwt hierbij niet voor de wet, want dat hebben jullie al eerder geregeld. Wél voor de liefde. Een trouwceremonie die in alles als echt trouwen voelt. Met een heel persoonlijk verhaal over jullie, verteld door je celebrant. En een volmondig JA, vanuit jullie hart. Zo breng je de reden van het feest dichtbij, om het daarna in een goede sfeer te laten losbarsten!

Voordelen verdelen

Je hoeft niet langer te wachten, jullie trouwen op dé dag. Zo heb je juridisch alles goed geregeld. Bovendien, weten dat het feest ook nog volgt, geeft je iets extra’s om naar uit te kijken.

Nadelen verdelen

Mogelijke meerkosten bij het verplaatsen van jullie feest naar het volgende hoogseizoen.

TIP:
Welk scenario jullie ook kiezen, loop (met hulp van jullie weddingplanner of ceremoniemeester) de nieuwe planning door. Bevestig voor de zekerheid alle nieuwe afspraken met jullie trouwleveranciers. Zo staat alles klaar om soepel te verlopen op jullie trouw- en/of feestdatum.

Ook al wordt jullie bruiloft anders dan je voor ogen had, het is evengoed een hele bijzondere belevenis. Want de twee belangrijkste mensen? Die zijn er sowieso bij; jullie, als het bruidspaar.

En jullie liefde, dát is waar het om draait.

Dus hou vol… en hou vooral elkaar innig vast.

 

PS Heb je vragen, of zin om samen te brainstormen over jullie trouwceremonie? Neem gerust contact op.