Moet je de bruiloft verplaatsen, als je al trouwplannen had? En als je trouwt, hoeveel mensen mogen daar dan bij zijn? Hoe moet dat nu met alles dat je al hebt geregeld voor jullie trouwdag?

Als celebrant (trouwambtenaar & ceremoniespreker) trouw ik het allerliefste het hele jaar door, maar het kan zijn dat huwelijken niet door kunnen gaan in deze onzekere tijden. Of in ieder geval niet zoals je daar als bruidspaar van droomde…

Ik help je graag op weg met een overzicht van de actuele maatregelen plus drie trouwscenario’s waaruit je kunt kiezen.

Kunnen huwelijken doorgaan vanwege Corona?
“Hou vol, we moeten hier met elkaar doorheen” hoor ik Mark Rutte nog zeggen tijdens de persconferentie rondom het COVID-19 virus. Allerlei zaken worden besproken, van regels voor binnen & buiten, terwijl iedereen hoopt op minder besmettingen en versoepeling van de maatregelen. Want wat is nu het maximaal aantal mensen dat bij elkaar mag komen? En wat betekent dat voor jullie trouwdag?

Coronamaatregelen voor bruiloften
Bruiloften vallen niet onder evenementen die een vergunning nodig hebben. Wel is het zo dat de regels voor bijeenkomsten gelden: bij een bruiloft binnen geldt een maximum van 30 gasten (inclusief kinderen, exclusief personeel zoals de trouwambtenaar, de bode en medewerkers van de trouwlocatie).

Voor buiten trouwen gelden dezelfde regels. Sowieso geldt in alle gevallen dat de 1,5 meter onderlinge afstand moet worden aangehouden. Gasten uit hetzelfde huishouden, zoals koppels en gezinnen, mogen wel bij elkaar zitten in zogenaamde ‘bubbels’.

Veiligheidsmaatregelen bij de huwelijksvoltrekking
De 1,5 meter-afstand-regel is dus direct van invloed op de opstelling van de trouwceremonie. Kijk dus goed naar het aantal gewenste gasten versus de beschikbare ruimte in jullie trouwlocatie. Het is handig om een overzicht te maken van het aantal personen per huishouden en de totale hoeveelheid ‘bubbels’.

Daarna kun je samen met jullie contactpersoon van de trouwlocatie overleggen wat de beste indeling is; alle stoelen ruim uit elkaar geplaatst voor een rustig beeld, of toch ‘eilandjes’ van gezinsleden en stelletjes bij elkaar? Deze ‘bubbels’ moeten ook op veilige afstand van elkaar in de trouwzaal worden gepositioneerd.

Jullie trouwlocatie in Coronatijd
Maar waar kan je nu dan nog trouwen? De horeca is binnen nog dicht, maar huwelijksvoltrekkingen zijn wel toegestaan. Het kan zijn dat de locatie van jullie dromen hier dus wel voor open mag gaan; exclusief voor jullie intieme bruiloft. Informeer hiernaar bij de trouwlocatie. Kijk voor alle zekerheid ook op de website van de desbetreffende gemeente voor de lokale regels.

TIP: 
Kijk op ook de websites van de Rijksoverheid, het RIVM en The Perfect Wedding voor de meest recente ontwikkelingen.

Trouwreceptie of bruiloftsfeest tijdens de COVID-crisis?
Helaas, het is nu nog niet toegestaan om na de huwelijksvoltrekking met meer dan 2 mensen bij elkaar te zijn. Dus geen receptie, geen feest, niet feliciteren, niet dansen… Ook op de terrassen, die nu open mogen zijn van 12.00 tot 18.00 uur, is een (zittende) receptie niet toegestaan. Maar met wat ‘out of the box’ denken is er een hoop dat je wél kan doen; van een drive-in receptie tot online dansfeest.

Wil je het gratis magazine met 20 tips om je bruiloft feestelijk te vieren in Coronatijd?

Laat je de bruiloft doorgaan vanwege Corona?
Met wat flexibiliteit en creativiteit is voor veel beperkingen een oplossing te vinden. En tegelijk heb je zó lang uitgekeken naar jullie bruiloft. Het kan zijn dat je jullie trouwdag heel anders voor je ziet… dus staan jullie voor het grote dilemma; laat je de bruiloft doorgaan op de oorspronkelijke datum?

Bij die belangrijke beslissing kun je samen deze scenario’s overwegen:

1. De bruiloft verplaatsen

Go/no-go
Overleg met jullie trouwteam (betrokken leveranciers) wat de uiterste datum is om te bepalen of jullie trouwdag nog door kan gaan. Stem dit vooral af met de leveranciers die aanwezig zijn op de bruiloft zelf, zoals jullie weddingplanner, trouwlocatie, trouwambtenaar, video-/fotograaf, trouwvervoer etc. Denk ook aan leveranciers die (verse) inkopen moeten doen voor hun producten, zoals bloemen en de taart.

Gaat het meer kosten?
Informeer ook of er meerkosten in rekening worden gebracht bij verplaatsing van jullie bruiloft. Dit is bij iedere leverancier anders geregeld, al denken ze graag met jullie mee. Vraag of er verschil zit in het verplaatsen binnen dit jaar (bijvoorbeeld najaar/winter 2021), of naar volgend jaar.

Toeslag hoogseizoen
Soms geldt een toeslag als de bruiloft wordt verplaatst naar het hoogseizoen van 2022. Hierdoor kunnen trouwleveranciers het voortbestaan van hun bedrijf beter garanderen. Neem bijvoorbeeld een fotograaf die jullie trouwfoto’s zou maken in 2021. Deze kan geen ander huwelijk fotograferen op jullie nieuwe datum in 2022. Een toeslag helpt dit omzetverlies enigszins te dekken en de diensten te kunnen blijven leveren aan bruidsparen.

Hebben jullie een trouwverzekering?
Sinds de Corona crisis is uitgeroepen tot een pandemie valt dit onder de noemer natuurramp. De kans op uitkering door de verzekering is daardoor vrijwel nihil. Trouwens, het kan wel verstandig zijn om evengoed een trouwverzekering af te sluiten. Zo kun je (deels) het risico afdekken, mocht een trouwleverancier onverhoopt niet meer kunnen leveren. Vraag de voorwaarden goed na bij de verzekeringsmaatschappij. 

 “Corona, you may beat our wedding day, but our love is here to stay”

Jullie nieuwe trouwdag
Hebben jullie de knoop doorgehakt? Kies dan een nieuwe datum. Door een andere dag dan een vrijdag of zaterdag te kiezen, verhoog je de kansen op beschikbaarheid van het hele trouwteam. De ‘wedding wednesday’ is bijvoorbeeld in opkomst. Dat is makkelijk te verlengen naar vier dagen vrij. Of wat dacht je van ’s avonds trouwen? Nu de avondklok is vervallen, is dat ook een mooie mogelijkheid.

Change the date
Als de nieuwe datum is geprikt, stuur dan een ‘change the date’ bericht naar jullie gasten. Dit kan een mooie kaart zijn in de stijl van jullie trouwkaart, of een digitale uitnodiging. Of verras je gasten met een prachtige video:

TIP:
Ook een winterbruiloft kan superromantisch zijn! Wat dacht je bijvoorbeeld van trouwen in de buitenlandse sneeuw?

Voordelen verplaatsen:

Het geeft meer duidelijkheid & rust te weten dat jullie bruiloft doorgaat, zij het dan later. Maak van jullie oorspronkelijke trouwdag een speciale ‘date night’; proost vooral ook even met elkaar, op naar een fantastische bruiloft!

Nadelen verplaatsen:

Mogelijke meerkosten, misschien zijn niet al jullie trouwleveranciers beschikbaar, kans dat je op de nieuwe datum evengoed 1,5 meter afstand moet houden. En… je moet langer wachten op de dag waar je al zo naar uitkijkt.

2. De bruiloft anders invullen

Intiem trouwen
Je wordt gek van al die onzekerheid… niemand weet hoe dit zich ontwikkelt, hoe lang gaat dit nog allemaal duren? Sommige bruidsparen trekken die de stress niet langer. Daarom besluiten ze het roer om te gooien door terug te schalen. Van groots naar intiem trouwen, met een beperkt aantal gasten die daarbij aanwezig mogen zijn. Op veilige afstand, maar dat geeft ook weer een sterk verhaal voor later, toch?

TIP: 
Je kunt de huwelijksvoltrekking live laten streamen, zodat jullie gasten thuis (met bubbels op de bank) de plechtigheid kunnen volgen. Kijk maar eens hoe dit stel dat aanpakte:

Laat een bruiloftsfilm maken
Of huur een videograaf in om – samen met jullie celebrant (trouwambtenaar & ceremoniespreker) als interviewer – een film te maken waarin jullie vertellen over elkaar en jullie liefdesverhaal. De videograaf maakt daar een mooie film van, waar je nog jaren met plezier naar terugkijkt. Dit kan ook goed worden gecombineerd met de live stream tijdens de ceremonie. Zo verklaar je elkaar de liefde op beeld en zijn familie & vrienden er toch ook een beetje bij.

 Zoals bij dit Amerikaanse bruidspaar, dat ervoor koos om thuis te trouwen:

Kleiner vieren
In plaats van een feest, ga je voor een lekkere lunch of diner voor twee thuis (steun de lokale cateraar). Denk ook eens aan een heerlijke bruidstaart als dessert. Ook al vier je het kleiner, dat gelukkige gevoel blijft groots.

“Waarom wachten als het nu kan?

Gezondheid & liefde, dat is waar het om draait

Voordelen anders invullen

Je hoeft niet langer te wachten op jullie trouwdag, dit gaat gebeuren!

Nadelen anders invullen

Mogelijke annuleringskosten bij trouwleveranciers, geen feest met al je dierbaren.

3. De bruiloft verdelen

Waarom of/of?
Ja, je kunt alle plannen verplaatsen. Of je plannen aanpassen. Maar er is ook een gulden middenweg: je bruiloft verdelen. Verdelen, hoe dan? Door op je oorspronkelijke trouwdag intiem te trouwen voor de wet. Om dan dat later groots te vieren, met alles erop en eraan. Zoals je daarvan droomde. En-en dus.

Eerst wettelijk trouwen
Maak een afspraak bij de gemeente voor jullie huwelijksvoltrekking. Doe dit zo snel mogelijk, want meer bruidsparen kiezen ervoor om hun bruiloft te verdelen. Hebben jullie al eerder melding gedaan van je huwelijk? Dan pas je waar nodig de trouwlocatie aan; geen horeca, wel het gemeentehuis. Of thuis, als de gemeente dat toestaat. Is de datum voor jullie minder van belang, informeer dan naar de tarieven voor verschillende soorten trouwceremonies & dagen.

TIP: 
Je kunt in elke Nederlandse gemeente trouwen, dus jullie wettelijk huwelijk kan (bij beschikbaarheid) ook in een andere plaats. Bijvoorbeeld waar jullie elkaar hebben ontmoet?

“Nu zeggen we ja voor de wet, om dat later te vieren met iedereen die ons lief is!”

Groots vieren
Als de veiligheidsmaatregelen zijn versoepeld, plan je dat geweldige feest dat je oorspronkelijk van plan was. Natuurlijk kun je dan eindelijk jullie trouwoutfits weer aan trekken (of ga voor ’n waanzinnige nieuwe outfit), helemaal het bruidspaar! Nog mooier: start je feest met een liefdesceremonie. Dit wordt ook wel ceremonieel trouwen genoemd.

Ceremonieel trouwen
Je trouwt hierbij niet voor de wet, want dat hebben jullie al eerder geregeld. Wél voor de liefde. Een trouwceremonie die in alles als echt trouwen voelt. Met een heel persoonlijk verhaal over jullie, verteld door je celebrant (trouwambtenaar & ceremoniespreker). En een volmondig JA, vanuit jullie hart. Zo breng je de reden van het feest dichtbij, om het daarna in een geweldige sfeer te laten losbarsten!

Voordelen verdelen

Je hoeft niet langer te wachten, jullie trouwen op dé dag. Zo heb je juridisch alles goed geregeld. Bovendien, weten dat het feest ook nog volgt, geeft je iets extra’s om naar uit te kijken.

Nadelen verdelen

Mogelijke meerkosten bij het verplaatsen van jullie feest naar het volgende hoogseizoen.

TIP:
Welk scenario jullie ook kiezen, loop (met hulp van jullie weddingplanner of ceremoniemeester) de nieuwe planning door. Bevestig voor de zekerheid alle nieuwe afspraken met jullie trouwleveranciers. Zo staat alles klaar om soepel te verlopen op jullie trouw- en/of feestdatum.

Ook al wordt jullie bruiloft anders dan je voor ogen had, het is evengoed een hele bijzondere belevenis. Want de twee belangrijkste mensen? Die zijn er sowieso bij; jullie, als het bruidspaar.

En jullie liefde, dát is waar het om draait.

Dus hou vol… en hou vooral elkaar innig vast.

 

PS Heb je vragen, of zin om samen te brainstormen over jullie trouwceremonie? Neem gerust contact op.