15 september – Dag van de scheiding

Vandaag precies 215 jaar geleden kozen Wilhelmus Meers en Agatha Lenaerts ervoor niet meer met elkaar getrouwd te willen zijn. De eerste scheiding in Nederland was een feit. Anno 2011 scheidt 1 op de 3 getrouwde stellen. De redenen? Van ‘uit elkaar groeien’ tot een mid life crisis (lees hier meer over waarom koppels scheiden).

Ontluisterend, dat er zelfs een jaarlijkse Dag van de scheiding is benoemd? Wat mij betreft niet. Want wat de reden ook is, het kan gebeuren dat het huwelijk écht niet meer werkt. Het getuigt van wederzijds respect om er met elkaar goed uit te komen. En, als daar ruimte voor is, samen bewust stil te staan bij het afscheid van je huwelijk.*

Ook een van ‘mijn’ bruidsparen besloot onlangs te gaan scheiden. Ik schrok daarvan. Maar een sprookjesbruiloft garandeert helaas geen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ (was ik maar zo’n trouwfee…). Die prins op het witte paard kan toch niet de ware blijken te zijn. Alhoewel, zelf geloof ik niet in ‘de ware’. Uit eigen ervaring weet ik dat meerdere mensen goed bij je passen als partner.

Het gaat erom, voor wie je kiest. De toverspreuk voor een happy end zit dan ook in het woordje ‘JA’: het volmondig antwoord op “beloof je getrouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt?” maar vooral op de vraag “Kies je vandaag voor elkaar, en elke dag opnieuw? “ Dan verbind je je op je huwelijksdag én voor de rest van je leven met elkaar – met de volledige intentie er samen wat moois van te maken.

*Op 22 september verschijnt het oktobernummer van Opzij, met een artikel over scheiden waarin ik vertel over mijn ervaring met afscheidsrituelen.

Reageren op dit blog? Klik op de titel om een reactie te plaatsen.